Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Παραμέληση Παιδιού σε Ελλάδα και Κίνα

Στις ειδήσεις ακούσαμε ότι δυο διαφορετικά παιδιά στην Κίνα, την ίδια μέρα παραλίγο να πέσουν στο κενό. Το ένα ήταν ένα αγόρι που βρέθηκε στην κεντρική πόλη της Κίνας να κρέμεται από το παραθύρο του σπιτιού του στον 4ο όροφο
και το άλλο ήταν ένα κοριτσάκι σε επαρχιακή πόλη της Κίνας που βρέθηκε με σφηνωμένο το κεφαλάκι του στα κάγκελα και μετέωρο το σώμα του από ύψος 24 ορόφων.  (δες βίντεο) http://www.pamepreveza.gr/News/AllArticles/tabid/142/articleId/77788/--5--VIDEO.aspx

Τα παιδιά αυτά που σώθηκαν από την πυροσβεστική, ήταν μόνα στο σπίτι τους γιατί οι γονείς τους δούλευαν...
Πρόκειται για περιστατικά παιδικής παραμέλησης και συγκεκριμένα παραμέλησης ασφάλειας. Η παραμέληση μπορεί ακόμα να έχει τη μορφή σωματικής παραμέλησης, ελλιπούς ανάπτυξης γενικά, παραμέληση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δηλητηρίασης (από αμέλεια).
Πριν προφτάσουμε όμως να κατηγορήσουμε τους γονείς θα πρέπει να σκεφτούμε τους λόγους που οδήγησαν στο να αφήσουν οι γονείς τα παιδιά μόνα στο σπίτι. Στην Κίνα οι εργατοώρες είναι πολλές και η ανάγκη εργασίας μεγάλη. Αυτό προκαλεί θέματα σε όποιες οικογένειες δεν έχουν υποστήριξη στην ανατροφή των παιδιών τους. Η πολιτική του ενός παιδιού επίσης που ισχύει στην Κίνα δείχνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ακριβώς ιδανικές για να μεγαλώσουν τα παιδιά σε ένα χαρούμενο και κυρίως ασφαλές περιβάλλον.
Πάντα η πολιτική ενός κράτους και οι δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες και εργασιακές συνθήκες έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Όσον αφορά την παιδική παραμέληση, όταν οι γονείς είναι απορροφημένοι από το άγχος της επιβίωσης, δύσκολα έχουν ψυχικά αποθέματα για να επενδύσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και στη χώρα μας που υποφέρει από την οικονομική κρίση και την ανεργία.
 Στην Ελλάδα όμως ο λόγος της παραμέλησης ή της παιδικής κακοποίησης φαίνεται να είναι κυρίως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ή έλλειψη σταθερής εργασίας που οδηγούν τους γονείς σε κρίσεις άγχους και ανασφάλειας, εκρήξεις θυμού ή κατάθλιψη. Δεν αντιδρούν όλοι οι γονείς έτσι, αλλά συνήθως όσοι είχαν υποστεί και οι ίδιοι ως παιδιά κάποια μορφή παραμέλησης ή κακοποίησης, όσοι δεν έχουν υποστηρικτικό σύστημα στην ανατροφή των παιδιών τους (κατανόηση και πρακτική βοήθεια από σύζυγο, γονείς, συγγενείς), και όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η μνήμη του βρέφους που σκοτώθηκε από την ίδια του τη μητέρα στο Αλποχώρι Αχαϊας, είναι πρόσφατη και απόλυτα ταυτισμένη με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση.
(βλέπε άρθρα) http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113076443

Ποια η λύση στην παιδική κακοποίηση και παραμέληση; Δύσκολο να βρεθεί μια μοναδική λύση. Χρειάζεται οργανωμένο σύστημα Πρόνοιας που πέρα από την απομάκρυνση του παιδιού απο την οικογένεια του που επιδεικνύει επιβλαβή συμπεριφορά για την σωματική και ψυχική υγεία του, θα ασχολείται με την στήριξη των γονέων (θεραπευτική, ψυχολογική, οικονομική, πρακτική). Όταν οι γονείς νιώθουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τη ζωή τους, θα μπορούν να δώσουν στο παιδί όσα αξίζει.
Βλέπε επίσης:

2 σχόλια :

  1. Με χαρά μου ήρθα στο νέο σου στέκι.
    Σου εύχομαι πολλές όμορφες ώρες εδώ
    κι εμάς να σου κάνουμε παρέα
    διαβάζοντας όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget