Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινές δραστηριότητες

Το καλοκαιράκι ήρθε για τα καλά! Εκμεταλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας για να περάσετε ευχάριστες στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους!
Τα παιδιά σας είτε προσχολικής ηλικίας είναι είτε μεγαλύτερα θα έχουν μια θαυμάσια ευκαιρία επαφής με την φύση, τη θάλασσα για παράδειγμα, και θα κάνουν δραστηριότητες που τον χειμώνα δύσκολα πραγματοποιούνται.
Δοκιμάστε λοιπόν,τα απογεύματα που θα είστε χαλαροί ή τα πρωινά που τα ζουζούνια σας έχουν πολλή ενέργεια, κάποιες από τις παρακάτω εξωτερικές δραστηριότητες:
 • Διοργανώστε πάρτυ με μπουρμπουλήθρες: Υπάρχουν τα έτοιμα εργαλεία για φούσκες αλλά μπορείτε να φτιάξετε και δικιά σας συνταγή με σπιτικά υλικά: Θα χρειαστείτε μόνο δυο σταγόνες από υγρό απορρυπαντικό πιάτων, δυο κουταλάκια ζάχαρη και νερό.
  Εναλλακτικά, αντί για υγρό πιάτων, μπορείτε να βάλετε λίγο από το σαμπουάν ή το αφρόλουτρο του μωρού, ώστε να μην ερεθιστούν τα ματάκια των παιδιών από τις φούσκες που θα σκάνε πάνω τους!
 • Μπάλα η θαυματουργή: για όλες τις ηλικίες και για έναν ή πολλούς παίχτες, παιχνίδια όπως, να κλωτσάνε την μπάλα, να βάζουν καλάθι σε αυτοσχέδιες μπασκέτες, να παίζουν μήλα με την παρέα,  
 • Απλά παιχνίδια ομαδικά, όπως κλέφτες κι αστυνόμοι, κρυφτό, αγαλματάκια ακούνητα-αμίλητα-αγέλαστα, η μικρή Ελένη, γύρω-γύρω όλοι, περνά-περνά η μέλισσα, σπασμένο τηλέφωνο...
 • Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού... Κάποιος ενήλικας κρύβει ένα αντικείμενο-θησαυρό σε ένα σημείο εντός ή εκτός σπιτιού.Χωρίζονται τα παιδιά σε δυο ή και παραπάνω ομάδες και τους δίνει χαρτάκια με γρίφους-στοιχεία για το πού να ψάξουν για το επόμενο στοιχείο. Όποια ομάδα βρει πρώτη το θησαυρό κερδίζει. Εναλλακτικά, για μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν, μπορεί να δίνει ο ενήλικας ενδείξεις λέγοντας "κρύο", αν τα παιδιά είναι μακριά από τον θησαυρό ή "ζεστό"¨αν είναι κοντά. Και φυσικά μπορεί να προσθέτει και διαβαθμίσεις όπως "χλιαρό", "καυτό" κτλ.
 • Παιχνίδια με το νερό: νεροπίστολα, αυτοσχέδιες πισίνες, μπουγελόφατσες, μπαλόνια γεμάτα με νερό, παίζοντας με το ποτιστικό λάστιχο...Όλα αυτά χαροποιούν ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους. Απλά βάλτε ένα χρονικό όριο, πχ μισής-μιας ώρας και μετά, αλλάξτε τους τα βρεγμένα ρούχα.
 • Νυχτερινά παιχνίδια:  παίξτε με τις σκιές τις δικές σας ή δημιουργήστε σκιές με τα χέρια σας στον τοίχο ή σε απλωμένο-τεντωμένο σεντόνι. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη... Αξιοποιήστε φακό αν έχετε για να φωτίσετε τα πρόσωπά σας από κάτω ή για να διηγηθείτε ιστορίες μυστηρίου, ή για δημιουργήσετε σκιές περίεργες.
 • Επαφή με την φύση: Παίξτε με το χώμα, φυτέψτε λουλούδια και λαχανικά, κάντε ένα πικνίκ, παρατηρήστε με κυάλια τα διάφορα ζωάκια και πουλάκια της περιοχής σας, με μεγεθυντικό φακό τα μυρμήγκια και τα σκουλήκια.
 • Χειροτεχνίες με υλικά της φύσης (πέτρες, φύλλα δέντρων, κοχύλια). Ζωγραφική σε τεράστιο χαρτί ή σε τοίχο.
 • Παιχνίδια στη θάλασσα: Φτιάξτε κάστρα στην άμμο, βρείτε κοχύλια, κολυμπήστε.
 • Κουτσό: Σχεδιάζοντας με κιμωλία στην αυλή το σχεδιάγραμμα με τα μεγάλα τετράγωνα, τα παιδιά παίζουν κουτσό. Ρίχνουν κατά σειρά μια πετρούλα και όπου πέσει, πάει το κάθε παιδί με κουτσό να την πιάσει. Αν πέσει σε τετράγωνο μονό (4,7,10) στέκεται εκεί με το ένα πόδι. Αν πέσει σε τετράγωνο με άλλο τετράγωνο δίπλα του, τότε πατάει ένα πόδι στο ένα κι ένα πόδι στο άλλο τετράγωνο. Χάνει αν πατήσει γραμμή ή αν πατήσει κάτω κατά την επιστροφή του.


Απολαύστε το καλοκαίρι! Παίξτε κι εσείς μαζί με τα παιδιά σας! Χαλαρώστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget