Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

20 Νοέμβρη 2013- Κρίση και Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Το 1989 ψηφίστηκε από τον ΟΗΕ η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην πράξη σταμάτησαν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης, κακοποίησης, άνισης μεταχείρισης, παραμέλησης κτλ. Τουλάχιστον, έχουμε τον παρακάτω χάρτη δικαιωμάτων να υπενθυμίζει κάποιες ουσιώδης αρχές, όπως ζωή χωρίς βία και φτώχια, δικαίωμα στη γνώση, στο παιχνίδι, στην ειρήνη του κόσμου και την δικαιοσύνη.

Η καθημερινότητα μόνο σε αυτά τα δικαιώματα δεν βοηθάει. Η οικονομικο-πολιτικο-κοινωνική κρίση προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων που καταλήγουν πολύ απλά στο σπίτι του καθενός μας. Χωρίς δουλειά και χρήματα, χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό για κάποιους, με φόρους και χαράτσια και δάνεια πάνω από τα κεφάλια μας, χρειάζεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να δώσεις αυτά που ξέρεις ότι αξίζει το παιδί σου. 

Όπως κι αν έχει, αυτή η μέρα είναι μια γροθιά στο στομάχι όλων μας. Μέχρι ποιο σημείο εξαθλίωσης θα φτάσει η κοινωνία για να σηκώσει ανάστημα; Δεν πρόκειται για ατομικό αγώνα μόνο και πώς θα τα βγάλει πέρα ο καθένας μόνος του. Ανήκουμε σε ένα σύστημα- όλα συνδέονται και αλληλοεξαρτώνται. Δεν βοηθάει η σκέψη "εγώ δόξα τω θεώ ρεύμα και φαί έχω, δεν θα πεινάσει η οικογένειά μου". Με τη διπλανή οικογένεια τι θα γίνει όμως;

Το παιδί έχει πολλά δικαιώματα αλλά οι γονείς του έχουν και αυτοί δικαιώματα που καταπατώνται κάθε μέρα εδώ και χρόνια. Πόση προσβολή, άρνηση, κοροϊδία, εκμετάλλευση αντέχει ένας ενήλικας; Και πώς θα τα διαχειριστεί τα αρνητικά του συναισθήματα; Κι αν επειδή είναι σωστός γονέας δεν χτυπάει το παιδί του ούτε του στερεί τη γνώση, το φαί και το παιχνίδι, μήπως όμως υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη ή υπερκόπωση; Μήπως έτσι του στερήσει τον ίδιο του τον εαυτό που τον απομυζούν οι υποχρεώσεις και η μιζέρια της καθημερινότητας; Μήπως του στερεί το χαμόγελο, τη χαρά και τον ενθουσιασμό;

Αυτές οι σκέψεις δόθηκαν για προβληματισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Γιατί για να φροντίσει ο γονέας το παιδί του πρέπει να υπάρχει κι ένα υποστηρικτικό πλαίσιο στην κοινωνία για τον ίδιο τον γονέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget