Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Συνεδρίες με Ψυχολόγο

  • Τι να περιμένεις από τις συνεδρίες με Ψυχολόγο;
Όταν κάποιος αποφασίσει να επισκεφτεί Ψυχολόγο, μπορεί να τον προβληματίζουν διάφορα ερωτήματα. Για παράδειγμα, πόσα λεφτά θα χρεώσει την επίσκεψη; Τι ακριβώς θα πρέπει να κάνω, τι θα του πω; Τι θα καταφέρει να κάνει ένας ψυχολόγος για τα δικά μου προβλήματα; Αν πάω για ένα θέμα και προκύψουν πολλά περισσότερα, τι θα κάνω; Θέλω να μιλήσω για θέματα που αφορούν το παιδί μου- να πάω με ή χωρίς το παιδί μου;
Ας έχετε υπόψην ότι μπορείτε να ρωτήσετε ό.τι θέλετε τον ψυχολόγο την ώρα που κλείνετε το ραντεβού ώστε να καλυφθούν οι αρχικές σας απορίες και να μειωθούν τυχόν ανασφάλειες. 

Σε γενικές γραμμές, ο ψυχολόγος χρεώνει ένα ποσό για την κάθε συνεδρία το οποίο θα το συζητήσει με τον πελάτη. Ο ιδιώτης ψυχολόγος είναι υποχρεωμένος από κανόνες δεοντολογίας να χρεώνει από ένα ελάχιστο ποσό συμφωνημένο με όλους τους ψυχολόγους. Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, υπάρχει πάντα η επιλογή των ψυχολόγων που βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία.

Στην πρώτη συνεδρία ο ψυχολόγος θα ενδιαφερθεί να μάθει τον βασικό λόγο επίσκεψης. Θα κάνει κατάλληλες ερωτήσεις και θα ακούσει όσα απασχολούν τον πελάτη του. Επίσης, θα τονιστεί το απόρρητο όλων των συνεδριών και θα γίνει ένα πρώτο πλάνο σχετικό με τους στόχους και  με το πόση διάρκεια περίπου θα έχουν οι συνεδρίες σε βάθος χρόνου πχ ένα μήνα, τρεις μήνες, έναν χρόνο κτλ.

Όταν πρόκειται για συνεδρίες με παιδί, συνηθίζεται η πρώτη συνάντηση να γίνεται με τους γονείς μόνο για τη λήψη ιστορικού και απαραίτητων πληροφοριών. Έπειτα, καθορίζονται οι συνεδρίες που θα ακολουθήσουν μαζί με το παιδί και συνήθως γίνονται μια φορά το μήνα και ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς.

Τέλος, θυμηθείτε να διαλέξετε επαγγελματία που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να έχετε κατά νου ότι ο έμπειρος ψυχολόγος κατέχει τα  "εργαλεία"- τεχνικές  χειρισμού ποικίλων καταστάσεων, όπως άγχος, πένθος, διαζύγιο, δυσκολίες στις σχέσεις και στην επικοινωνία, μαθησιακές δυσκολίες, επιθετικότητα, καταχρήσεις κά. Αν κάποιες καταστάσεις δεν εμπίπτουν στις γνώσεις ή τις εμπειρίες του είναι υποχρεωμένος να παραπέμψει τον πελάτη στον κατάλληλο επαγγελματία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget