Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Αλλαγή σκέψης και στάσης

Την πραγματικότητα γύρω μας την αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Υπάρχουν πολλά πρίσματα που διαστρεβλώνουν μια εικόνα.
Για παράδειγμα, ένα άτομο με κατάθλιψη ή απλά πολύ απαισιόδοξο θα χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες λέξεις με συγκεριμένο ύφος και τόνο φωνής για να πει κάτι. Αυτό που θα πει και ο τρόπος που θα το πει θα προδώσει και το πώς σκέφτεται και νιώθει. Η κλασσική ερώτηση αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο έχει να κάνει με ακριβώς αυτόν τον τρόπο που φιλτράρεις την πραγματικότητα.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η σημασία του πώς χρησιμοποιείς τις λέξεις για να πετύχεις τον στόχο σου.
Ο κύριος που ζητιανεύει έχει μια παθητική, μοιρολατρική στάση, που γεννά οίκτο στην καλύτερη των περιπτώσεων και περιφρόνηση στην χειρότερη. Είχε γράψει "Είμαι τυφλός. Βοηθήστε με".
Η κυρία που περνάει από δίπλα του, του αλλάζει την πινακίδα και του γράφει "Είναι μια ωραία μέρα αλλά εγώ δεν μπορώ να τη δω". Το μήνυμα αυτό μεταφέρει αισιοδοξία και θέληση για ζωή και χαρά, οπότε κινητοποιεί άλλους μηχανισμούς σε όποιον το διαβάζει. Ενεργοποιεί την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Ναι, θα τον βοηθήσω να χαρεί και αυτός τη ζωή.
Κατά παρόμοιο τρόπο, η συζήτηση με ψυχολόγο στοχεύει στο να μπορέσει ο πελάτης να ενεργοποιηθεί, να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και σταδιακά και τη στάση του απέναντι σε κάποια γεγονότα ή σε κάποιους ανθρώπους. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο και συναντά αντιστάσεις αλλά ο επιμένων νικά...!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget