Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχίατρος


  • Κανόνες Δεοντολογίας Ψυχολόγων
Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε τους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν το επάγγελμα του Ψυχολόγου σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.
http://www.seps.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=137&Itemid=279


  • Ποια η διαφορά μεταξύ Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπευτή, Ψυχιάτρου;
Με πολύ απλά λόγια, ο Ψυχολόγος έχει τελειώσει σχετικό τμήμα Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρέθυμνο) ή κάποιο αναγνωρισμένο από ΔΟΑΤΑΠ τμήμα Πανεπιστημίου εξωτερικού.
Επίσης, έχει φροντίσει να βγάλει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
Κάποιοι Ψυχολόγοι εξειδικεύονται μετά το πτυχίο τους με ιδιωτικό τρόπο (σεμινάρια) σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ή με μεταπτυχιακά στη συμβουλευτική. Έτσι, μπορεί να είναι ένας Ψυχολόγος ειδικευμένος στη Συμβουλευτική για Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ή στην Συμβουλευτική Γονέων, ή στην Ψυχοθεραπεία Παιδιών ή στην Ψυχοθεραπεία διαφόρων προσεγγίσεων.
Τέτοιες προσεγγίσεις μπορεί να είναι: η ψυχαναλυτική, η συστημική, η γνωσιακή-συμπεριφορική κ.ά.

Όποια εξειδίκευση και αν έχει ο Ψυχολόγος πρέπει να αναφέρει πρωτίστως τον τίτλο σπουδών του ως Ψυχολόγος και μετά την εξειδίκευσή του.
Για παράδειγμα, Χ.Κ. Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.

Προσοχή!
Είναι καταχρηστική και παραπλανητική η μονομερής χρήση τίτλων όπως Παιδοψυχολόγος, Ψυχοπαιδαγωγός, Ψυχοθεραπευτής, Ψυχοθεραπευτής Ζεύγους κ. ά. 
Θέλει ακόμα προσοχή όταν κάποιος δηλώνει Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πτυχίο Ψυχολογίας και επομένως ούτε Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. 
(βλ.στον παρακάτω σύνδεσμο πώς ο σύλλογος ψυχολόγων καταδικάζει "επαγγελματίες" με παρόμοιους τίτλους, 
http://anima-mantis-newsletter.blogspot.gr/2013/12/blog-post_6.html?m=1 )


Ο Ψυχίατρος έχει σπουδάσει Ιατρική σε σχετικό τμήμα Πανεπιστημίου Ελλάδας ή εξωτερικού. Ύστερα πήρε ειδικότητα Ψυχιάτρου. Ο ψυχίατρος είναι ο κατεξοχήν ειδικός για να κάνει διαγνώσεις και διαφορο-διαγνώσεις και για να συνταγογραφεί φάρμακα κατάλληλα για την εκάστοτε ψυχική πάθηση. Μπορεί να έχει εκπαιδευτεί επιπλέον σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, οπότε τότε και μόνο τότε μπορεί να αναλάβει και την ψυχοθεραπεία ενός θεραπευόμενου (πέρα από την φαρμακευτική προσέγγιση).

Πάντα υπάρχει συνεργασία αν κρίνεται αναγκαίο μεταξύ Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου. Ο Ψυχολόγος παραπέμπει σε Ψυχίατρο όταν κρίνει ότι τα συμπτώματα του πελάτη του είναι τόσο εντονα και με τέτοια διάρκεια που διακόπτουν την ομαλότητα της ζωής του, όταν υπάρχουν αυτοκτονικές τάσεις, όταν γενικά το άτομο υποφέρει ψυχικά, νοητικά και σωματικά και χρειάζεται ανακούφιση άμεση. Η ψυχοθεραπεία θα αποδώσει μόνο όταν ο πελάτης μπορεί να συμμετέχει ενεργά και ο ίδιος στην όλη διαδικασία.  •  Πώς επιλέγω επαγγελματία Ψυχολόγο;
Θέλει σίγουρα προσοχή η επιλογή επαγγελματία. Ο σωστός επαγγελματίας ψυχολόγος θα έχει Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (μπορείτε να ζητήσετε να την δείτε ή να ρωτήσετε γενικά τι έχει σπουδάσει).Το αν έχει εξειδικευτεί σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ή το αν έχει υποβληθεί ο ίδιος σε ψυχοθεραπεία είναι επιπρόσθετες ιδιότητες.
Το ζητούμενο παραμένει πάντα το ίδιο: να μπορεί ο πελάτης να νιώσει εμπιστοσύνη απέναντι στον ψυχολόγο και να θεωρήσει χρήσιμη την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Με λίγα λόγια, δεν μετράνε μόνο οι τίτλοι σπουδών, αλλά και ο χαρακτήρας του ψυχολόγου, ο τρόπος που επικοινωνεί με τον πελάτη και άλλοι παράγοντες  (ηλικία, φύλο, εμπειρία) που επηρεάζουν λίγο πολύ τη θεραπευτική σχέση.
Όσον αφορά για το ποια μορφή ψυχοθεραπείας ταιριάζει πού, σε γενικές γραμμές, για αντιμετώπιση άγχους και φοβιών προτείνεται η γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση. Η συστημική προτείνεται για μια πιο ολική αντιμετώπιση ενός θέματος στο οποιο εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, όλη η οικογένεια, ή πχ το σχολείο, η μια ομάδα πχ στην δουλειά κάποιου.Η ψυχαναλυτική προσέγγιση είναι μια μακράς χρονικά μορφή ψυχοθεραπείας που προτείνεται για επαγγελματίες, ή για όσους έχουν τόσο χρόνο και χρήμα για να διαθέσουν στην αυτοβελτίωση τους....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget