Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Κοινωνικός ρατσισμός από κούνια


Συμβαίνει συχνά να αποκλείουμε κάποιες ομάδες ατόμων για κάποια χαρακτηριστικά που έχουν από τη γέννησή τους. Τέτοιες ομάδες μπορεί να είναι άτομα κάποιας συγκεκριμένης εθνικότητας. Η΄ μπορεί να είναι άτομα με κάποια ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά που δεν είναι ίδια με αυτά της πλειοψηφίας. Η΄ αντίστοιχα μπορεί να έχουν κάποια μορφή αναπηρίας σωματικής ή ψυχικής (νοητική υστέρηση, αυτισμό, ΔΕΠΥ, δυσλεξία, ψυχικές παθήσεις).

Το παρακάτω βίντεο δείχνει με κινούμενα σχέδια αυτό τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα οποία δεν ευθύνονται τα ίδια (δηλαδή δεν είναι επιλογή τους). Σε κάποια σημεία η βία και ο αποκλεισμός φτάνουν στην ακρότητα αλλά η εξέλιξη στο τέλος είναι θετική. Συγκεκριμένα, σε μια πόλη όπου όλοι γεννιούνται με έναν αριθμό, όσοι γεννιούνται με τον αριθμό 0, θεωρούνται άχρηστοι, ένα τίποτα, και υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό σε όλους τους τομείς. Έχουν άνιση μεταχείριση και απαγορεύεται να κάνουν σχέσεις για αποφυγή αναπαραγωγής του είδους τους. Οι ήρωες όμως της ταινίας καταφέρνουν ένα θαύμα τελικά...
Παρακολουθήστε το για προβληματισμό.
(είναι στα αγγλικά και δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους)(Πρόκειται για ένα stop motion animation βίντεο που δημιουργήθηκε το 2007-2009).

2 σχόλια :

 1. Εξαιρετική ανάρτηση!!
  Την ανεβάσαμε και στο χαμομηλάκι :)
  (με ελληνικούς υπότιτλους εδώ:
  https://www.youtube.com/watch?v=KqzRLLmhC4Y)
  με εκτίμηση
  το χαμομηλάκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ανθεμις! Εκτιμώ το ότι το βρήκατε με ελληνικούς υπότιτλους (δεν το έψαξα είναι η αλήθεια!). Να 'στε καλά και καλή συνέχεια!

   Διαγραφή

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget