Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Το Τεστ Marshmallow

Το πείραμα αυτό έχει διεξαχθεί πολλές φορές από όταν δημοσιεύτηκε η αρχική του εκδοχή (1960-πανεπιστήμιο Stanford από τον ερευνητή της Ψυχολογίας Walter Mischel).
Αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν σταθερά! 
Βάζοντας μπροστά στα παιδιά ένα ζαχαρωτό, τους εξηγείς ότι μπορούν να περιμένουν και να τους δοθεί μετά και ένα δεύτερο ζαχαρωτό για να φάνε ή μπορούν να το φάνε αμέσως χωρίς να πάρουν το δεύτερο.
Η επιθυμία να φάνε το γλυκό εκδηλώνεται σε όλα τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο για το καθένα. Κάποια δεν αντέχουν να περιμένουν και το τρώνε πριν περάσει το 10λεπτο- δηλαδή αναζητάνε την άμεση ικανοποίηση. Κάποια πάλι κάνουν υπομονή και αντέχουν για να φάνε με λαχτάρα και τα δυο ζαχαρωτά.

Μεταγενέστερες έρευνες έλεγξαν τα ίδια παιδιά του αρχικού πειράματος μετά από μερικά χρόνια και βρήκαν συσχετίσεις μεταξύ της παρορμητικότητας να φάνε το γλυκό και περισσότερων πιθανοτήτων εμφάνισης παχυσαρκίας, χρήσης ναρκωτικών και χαμηλότερης επίδοσης σε σχολικά τεστ SAT για την ένταξη σε κολέγια.
Επομένως ο έλεγχος των παρορμήσεων και ο αυτοέλεγχος γενικότερα σχετίζεται με πιο θετική πορεία ζωής. Άρα καλύτερα να βοηθήσουμε τα παιδιά από νωρίς να καταλάβουν την αξία του να περιμένουν για κάτι (καθυστερημένη ικανοποίηση).
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει συνηθίσει να τρώει πολλά γλυκά, είναι προτιμότερο να το μάθετε να περιμένει να τα τρώει ως επιδόρπιο, μετά δηλαδή από το φαγητό του.
Αντίστοιχα, αν το παιδί σας έχει συνηθίσει να απαιτεί πολλά παιχνίδια, σκεφτείτε μήπως είναι καλύτερα να του δίνετε ένα παιχνίδι πχ κάθε Σάββατο, ώστε να περιμένει τις υπόλοιπες 6 μέρες και να καταλάβει την αξία της αναμονής και την χαρά της προσμονής.
Μην λυγίσετε με τα κλάματα του και τα παρακάλια του ή την γκρίνια του. Μόνο αν αναλογιστείτε τα μακροπρόθεσμα ωφέλη, θα μπορέσετε να αντισταθείτε στις επιθυμίες του. Έτσι θα αρχίσουν να ελέγχουν και τα ίδια τις επιθυμίες τους και να αποκτούν την αξία του αυτοελέγχου. Είναι μια χρήσιμη ιδιότητα στη ζωή τους με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget