Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

ΆΓΧΟΣ: Πώς να επωφεληθούμε;Μια καταπληκτική TED ομιλία (δεν έχει μετάφραση αλλά αν ξέρεις έστω και λίγα αγγλικά καταλαβαίνεις το νόημα).
Η ομιλήτρια είναι Ψυχολόγος Υγείας.  Ξεκινά τον λόγο της θυμίζοντάς μας τη συνηθισμένη αρνητική εικόνα που έχουμε για το άγχος, κατά την οποία οι επιπτώσεις του υπερβολικού και συχνού άγχους αντανακλώνται στη σωματική και ψυχική υγεία μας, με ύστατο αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο.


Κι όμως, η καινούρια τάση μετά από έρευνες είναι διαφορετική και πιο αισιόδοξη. Φάνηκε ότι η αντίληψή μας για το άγχος επηρεάζει τον βαθμό των επιπτώσεων. Δηλαδή, αν έχουμε τη θετική άποψη ότι το άγχος μάς βοηθά με το να ενεργοποιεί την σκέψη μας, τη λήψη αποφάσεων, τις κοινωνικές μας γνωριμίες και το να ζητάμε βοήθεια από τους γύρω μας, τότε μειώνονται σημαντικά οι αρνητικές του συνέπειες.
Για την ακρίβεια, παρόλο που οι χτύποι της καρδιάς μας πάλι θα είναι πολύ γρήγοροι κι έντονοι, ωστόσο δεν θα σημειώνεται συστολή των αγγείων- που ευθύνεται για τα καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, τα αγγεία θα έχουν την μορφή τη φυσιολογική που παίρνουν όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο.

Με λίγα λόγια, αν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας ως πρόκληση που κινητοποιεί σε δράση κι εύρεση μιας λύσης και όχι ως στρεσογόνο παράγοντα, τότε έχουμε βρει τον τρόπο να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες του στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget